Keman
Keman Derslerimiz Nasıl İşleniyor?
● Keman eğitimlerimizde ilk önce solfej ve nota eğitimi verilmektedir. Daha sonrasında keman da bulunan teknikler çalışılır bunların içinde duruş tutuş yay çekme ve aynı zamanda kemanın özellikleri vardır.
● Keman eğitimlerimizde metotlar üzerinden etütler ve teknikler çalışılır sonrasında isteğe bağlı olarak klasik veya popüler şarkılar çalınır aynı zamanda etütlere devam edilir.
● Keman eğitimlerimiz uzman öğretmenlerimiz tarafından yapılmaktadır.
● Keman eğitimlerimizde uluslararası nota ve metot kitapları kullanılmaktadır.
● Keman eğitimlerimizde tüm paketlerimiz dahildir.
KEMAN NEDİR?
Viyola ve viyolenselin ( Çello ) de bulunduğu violin ailesinin en yüksek tondan çalan, en küçük üyesidir. Dört teli vardır. Akort sesleri pesten tize sol, re, la ve mi’dir. Orta Doğu’da lir adı altında ilkel bir keman çeşidi geliştirmiştir. Günümüzdeki anlamda keman ilk olarak 14. yüzyılda Kuzey İtalya’da ortaya çıktı. Bu dönemden sonra keman Avrupa’da yayıldı. İlk keman yapımcılarının Rebec, Rönesans da Fer tarafından Orta Çağ’da İtalya’da Lira da Braci, Fransa’da Viel adlarıyla kullanılan yaylı çalgıları kemanın atası sayılır. Lavignac, kemanın Oğuz kemençesinden alındığını yazar. Bazı kaynaklarda ise Arapların rebabından geliştirildiği öne sürülmüştür. 16. ve 17. yüzyıldaki keman yapım ustaları Nicolo Amati, Paolo Maggini, Giuseppe Guarneru, Antonio Stradivarius kemana son şeklini vermişlerdir. Keman asıl biçimini korumakla birlikte 19. yüzyılda bazı değişikliklere uğradı.
Keman nasıl çalınır sorusu, keman öğrenmek isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Öncelikle yapılması gereken şey kemanı çene ve omuz arasında sabit şekilde tutmaktır. Sol el ile sap bölümünde yer alan tellere basılır ve notalar çıkarılır. Sağ elde ise keman yayı bulunur. Bu yayı teller üzerinde hareket ettirmek suretiyle keman sesi çıkarılır. Kemanın ahşap gövdesindeki yan bölümler içeri doğru girintili biçimdedir. Bunun nedeni keman yayının daha rahat hareket edebilmesidir.
Kemanın gövde kısmı genellikle 35 cm uzunluğundan meydana gelir. Keman yapımında genellikle çam ağacı veya ak ağaç kullanılır. Bu ağaç çeşitli ahşap oyma aletleriyle şekillendirilir ve keman ortaya çıkar. Keman yaklaşık olarak 85 adet farklı parçaların birleşmesiyle meydana getirilmiştir. Kemanın sapının en sonunda yer alan burgular telin istenilen oranda gerilmesinde yardımcı olur.
- “İnsan yaşadığı yerlerde beraber bulunduğu insanlara görünmez ince tellerle bağlanırmış, ayrılık vaktinde bu bağlar gerilmeye, kopan keman telleri gibi acı sesler çıkarmaya başlar, hep birinin gönlümüzden kopup ayrılması bir ayrı sızı uyandırırmış.”
–Reşat Nuri Güntekin