Perküsyon

Perküsyon Derslerimiz Nasıl İşleniyor?

● Perküsyon eğitimlerimizde vurmalı enstrümanların tamamında ( kongo, bongo, asma davul, darbuka vs. ) ritim kalıpları ve teknikler öğretilmektedir.

● Perküsyon eğitimlerimiz uzman öğretmenlerimiz tarafından yapılmaktadır.

● Perküsyon eğitimlerimizde tüm paketlerimiz dahildir.

PERKÜSYON NEDİR?

Kelime olarak Latinceden türemiştir. Genel enstrüman topluluğun adıdır. Türkçe anlamı ise vurmalı müzik aletleridir. İlk olarak taş çağında ardından eski çağlarda kullanılmış. Ayinlerde ve savaş sıralarında savaşçıların duygularını ürkütücü bir ses tonuyla harekete geçirmek için bu aletler önem kazanmış. Yani her kültürden ve ırktan bütün insanların vazgeçilmez çalgısı olmuş. İlk olarak kullanan ülke ise Afrika olmuş. Afrika’daki insanların köle olarak Latin Amerika’ya götürülmesinin ardından bu kültür Latin Amerika’ya da yayılmış.

Perküsyon aletleri içinde cajon günümüzde ülkemizde en çok kullanılan alettir. Perküsyon aletlerinin çalınması için ek olarak bazı aparatlar vardır.

Cajon Kabon olarak tercüme edilmektedir. Derin bir anlamı vardır. Amerika’da zorla çalıştırılan Afrikalı kölelerin bir tabureye oturarak, dinlenme esnasında çıkardıkları ritimler sonucunda ortaya çıkmıştır. Cajon yapı olarak ön ve arka yüzü bulunan hayvan derisi ve iri ağaçlardan yapılmıştır. Fakat günümüzdeki cajonlarda ise suni hayvan derisi kullanılmaktadır. Dört ayaklı, dörtgen ve sekizgen modelleri vardır. Çubuk, tokmak veya tokatlama şeklinde çalabilirsiniz.

Tumba Tumba, conga olarak da bilinmektedir. 10-11 inç büyüklüğündedir. Genelde dini törenlerde ayin amaçlı kullanılır. Daha çok Afrika ve Küba’da kullanılmaktadır. Köşeli olan modellerinin yanı sıra oval olanları da mevcuttur.

Djembe Bu alette daha çok Afrika ‘da kullanılmıştır. Perküsyon aletleri içinde en eski olanlarındandır. Yaklaşık bin yıllık bir alettir. Hayvan derisi, diembe ağacı ve usta üçlemesi kutsal olarak görülür. Şeytanın davulu olarak nitelendirilir. Farklı bir tonu vardır. Ayinlerde ve savaşlarda ve törenlerde etkin olarak kullanılmıştır.

Bongo Perküsyon aletleri içinde ince, tiz sese sahip bir çalgıdır. 19-21 inç çapında ve 25 inç uzunluğundadır. İkili olarak da üretilmektedir. Elle ve değişik aparatlarla çalınmaktadır.

Darbuka Bu perküsyon aleti ülkemiz kültürüne yakın olan ve en çok kullanılan çalgılardandır. Çok fazla çeşitleri vardır. Daha çok plastik ve demir kasa olanları tercih edilmektedir. Bazı modellerde zil döşemesi vardır. Osmanlı döneminden beri kullanılmaktadır. İnsanı oynatan, eğlenceli bir ses tonuna sahiptir.

Davul, perküsyon aletleri içinde tıpkı darbuka gibi kültürümüzde en çok kullanılan çalgıdır. Asma davul olan modeli daha çok düğünlerde, yöreler törenlerde kullanılmaktadır. Büyük ve küçük davul gibi örnekleri vardır. Bu modellerde yapılmasının nedeni ise ince ve kalın sesinin çıkması içindir. Hayvan derileri, suni derilen, plastik gibi malzemelerden yapılır. Yöresel halk danslarında daha çok kullanılır.

Bendir perküsyon aleti ise, daha çok anonim şiirlerin, edebi metinlerin şarkı olarak söylenmesinde kullanılır. Zilli ve zilsiz olarak modelleri vardır. Zilli olan modeli biraz daha küçüktür ve def olarak adlandırılmıştır. Hayvan derisi ve özel ağaçlardan yapılmaktadır. Çevresindeki vidalar gerdirilerek ses daha tiz hale getirilir. Ateşle ısıtılarak uzatılabilir. Farklı ebatları vardır. Ülkemizde daha çok Güney Doğu Anadolu’da sıra gecelerinde kullanılır. Ortadoğu ve Arap ülkeleri kültürüne özgü bir çalgıdır.