Yan Flüt
Yan Flüt Derslerimiz Nasıl İşleniyor?
● Yan Flüt eğitimlerimizde ilk önce solfej ve nota eğitimi verilmektedir. Daha sonrasında yan flüt de bulunan duruş tutuş teknikleri çalışılır.
● Yan Flüt eğitimlerimizde metotlar üzerinden etütler ve teknikler çalışılır sonrasında isteğe bağlı olarak klasik veya popüler şarkılar çalınır aynı zamanda etütlere devam
edilir.
● Yan Flüt eğitimlerimiz uzman öğretmenlerimiz tarafından yapılmaktadır.
● Yan Flüt eğitimlerimizde uluslararası nota ve metot kitapları kullanılmaktadır.
● Yan Flüt eğitimlerimizde tüm paketlerimiz dahildir.
YAN FLÜT NEDİR?
Yan flütün tarihi çok eski zamanlara dayanır. M.Ö.900’lü yıllardan bu yana Çin’de kullanıldığı bilinmektedir. Avrupa 12.yy’dan bu yana bir flüt cinsi olan yan flüt kullanılmaktadır. Bu tarihlerden itibaren batı müziğinin bir parçası haline gelmiştir. İlk olarak sadece askeri amaçla kullanılan flüt, bandolar içinde yer alırdı. Sonraki yıllarda evrim geçiren bu çalgı yaklaşık 4 yüzyıl bu amaçla kullanmıştır. 16. ve 17. yüzyıllara gelindiğinde halkla buluşmuştur flüt. Bu zamanlardan itibaren yan flütle oda müziği yapılmaya başlanmıştır.
Yan flüt nefesli çalgılar grubuna girmektedir. İlk hali tek parçadan oluşmaktaydı ve 6 parmak deliği vardı. Bugünkü hali 3 bölümden oluşmaktadır ve bu bölümler baş, gövde ve kuyruk olarak adlandırılmaktadır. Yaklaşık 1600 yıllarında bugünkü halini almıştır. Bugünlerde hala sevilerek çalınan bir enstrümandır.
Zamanla daha fazla tuş eklenerek daha çok ses eklenmiştir. Böylelikle artık orkestra ve koro içinde de yer almıştır. Orkestranın vazgeçilmez enstrümanları arasındadır.
Yan flüt imalinde ilk zamanlarda abanoz ağacı kullanılırdı. Bugünlerde daha çok bakır, krom, nikel ve gümüş gibi paslanmaz madenlerden imal edilmektedir. En değerli flütler gümüş ve altından imal edilenlerdir.
Yan flütlerin iç çapı 1.9 cm, uzunluğu 67 cm’dir. Baş kısmı (ağızlık) hafif konik şeklindedir. Parmak deliklerine perde adı verilmektedir. Bu deliklerin birbirine olan mesafeleri ve çapı farklı ölçüdedir.
Bakır nefesli flütlerin ağaç olanlara göre dezavantajı vardır. Bakır nefesli flütte ses çıkarken yumuşaklığını ve tatlılığını kaybeder. Bu flütte daha çevir ve tok bir ses çıkar. Yan flüt alırken bu bilgiyi de göz önünde bulundurmalısınız.
(…) Tek şövalye bırakıp kendinden üstün (…) Mızrağını geçirdi içinden bir flütün. (…)